Totaal aantal pageviews

woensdag 14 november 2012

Een dorps school.......4

       
                                                             Christiene Düthler©

                                                      Een dorps school.
De school draaide al een paar weken,het bestuur van onderwijs heeft klachten binnen gekregen dat de meester het niet aan zou kunnen.De meester heeft bericht gekregen er komt een nieuwe jufrouw op de school,dat dat zou een grote verandering betekenen, de klassen worden op gesplitst en achter op de speel plaats komt een nood lokaaltje.Als de kinderen hebben plaats genomen dan zegt de meester ik heb groot nieuws,we krijgen binnen kort een nieuwe jufrouw,de drie hoogste klassen blijven bij mij, en de klassen één ,twee en drie komen bij de jufrouw.De meester roept stilte richting Jan en dat is schrikken,de meester staat naast Jan zijn bank en dat telt ook voor jou Jan,je kunt naar beneden en als je rustig geworden bent kom ik je weer halen.Jan loopt met meester van de trap af.De meester had iets nieuws bedacht wie straf heeft gaat de kast in,er waren leerlingen die smeerden hem naar huis,dus de kast gaat op slot.Jan was niet van plan de bezem kast in te gaan,meester grijpt Jan bij zijn arm,Jan zet zich met zijn voeten af tegen de muur, het was een geduw en een getrek de meester had een hoofd als een biet,en geeft Jan een duwtje Jan struikelt de kast in,de meester draait vlug de kast op slot.Hij blijft even staan,dat had hij niet verwacht,Jan was toch wel sterk,meester loopt naar de kraan maakt zijn gezicht nat en wast zijn handen hij moet even bij komen.De meester is halver wegen de trap en Jan laat weten dat hij op gesloten zit, hij slaat met de bezem tegen de deur ja wat nou,meester kon zijn leerlingen niet langer alleen laten.Knal!boem!knal! en Jan slaat nog eens een keer tegen de deur,knal!boem!knal!de meester denkt blijf jij maar mooi zitten, en gaat terug naar de klas.De kinderen vliegen hun bank weer in en het is muis stil maar dan is daar het geluid weer van de bezem.Jan zijn zusje  kijkt heel boos naar de meester,maar de meester ziet het niet eens.De kinderen zitten gebogen boven hun werkjes,en het gebonk van de bezem gaat gewoon door,de meester had er zijn gedachten ook niet meer bij en roept jullie houden je rustig en loopt de klas uit richting bezem kast en maakt de kast deur open.Jan vliegt er uit en roept,dat doet u niet meer dat vertel ik tegen mijn ouders.En nu terug naar de klas zegt meester, Jan gaat op zijn plaats zitten en kijkt naar zij zusje,De rust is weder gekeerd, en dan gaat de bel.De meester heeft zijn dagje gehad.De volgende dag is de laatste dag van de zes klassen samen.De kinderen rennen de trap af naar buiten,Jan zegt tegen Greetje je houd je mond dicht tegen pa en ma,die hoefen het niet te weten,Greetje knikt ze gaan snel naar huis.
4.
word vervolgd.                                          Christiene Düthler©

11 opmerkingen:

Aritha Vermeulen zei

O, o ... heeft Greetje haar mond gehouden?

Kay zei

Eigenlijk zouden die kinderen het niet moeten verzwijgen.
De meester moet terecht gewezen worden,
en mijns inziens geschorst en vervangen worden. Middeleeuwse praktijken zijn al lang niet meer aan de orde hoor.
Dit lijkt op mentale mishandeling.

ot: uw vergelijking vind ik grappig bij mij, maar ik moest er wel om lachen.

Wss komt er aan jouw verhaal nog een vervolg.

Marjolijn. zei

Gelukkig kunnen zulke straffen niet meer gegeven worden.
Een kind opsluiten kan toch echt niet, ook in de 50tigger jaren niet.
Voor mij zou die leraar toch echt zijn langste tijd daar als leraar gehad hebben.

Fijne avond meis.

Martine zei

Met straf de kast in? Dat heb ik lang niet gehoord of gezien...........
XXXm

Joris... zei

Hallo Christiene,
Ja gelukkig behoren die toestanden voorgoed tot het verleden en werden de zogenaamde lijfstraffen afgeschaft. Vroeger kregen we tikken van de meester op de vingers, hij gebruikte daarvoor een houten regel. Dat dit niet goed aanvoelde, dat is duidelijk. Nu zijn de tijden veranderd en dat is maar goed ook. Jammer genoeg bestaan er ook vandaag nog altijd vlegels in de klas zoals die kleine Jan en die zetten een hele klas op stelten. Wat natuurlijk ook niet de bedoeling kan zijn hé.

klaproos zei

nou zeg christiene,

daar zou je een trauma van krijgen....

weg met dit soort meesters....

fotorantje zei

gelukkig komt er een juf, want meester kan het totaal niet meer aan
vlug juf, voor er ongelukken gebeuren

curieuzeneuzemosterdpot zei

opsluiten in een kast??

vandaag de dag zou deze meester zijn job kwijt zijn!

en waarschijnlijk nog een rechtszaak aan zijn broek hebben, ook! ;-))

Diana Drent zei

Om een kind in een kast op te sluiten daar kan hij wel wat van overhouden. Maar zo ging het vroeger. Vervelende kinderen gingen vroeger ook wel naar de kelder.

Lutje zei

in een kast ? dat diende om ons te verstoppen.
Ik weet wel dat ze op onze knieen in de hoek moesten zitten en er was ook een juf die met een lat op je vingers tikte, maar ik was braaf en zweeg altijd....

Marlou zei

Hai Christien,

heeeel kwalijk van die meester.
Ik hoop, dat dit muisje een staartje heeft!!

XX, Marlou

.