Totaal aantal pageviews

zondag 11 november 2012

Een dorps school......1


                                                                 Christiene Düthler.©

                                                               Een dorps school.
In het dorp staat een oud woonhuis er is een schooltje in gevestigd,Greetje en  haar twee broers gaan vandaag weer naar school.De grote vakantie is weer voorbij.Ze lopen, richting school ook Greetjes vriendinnen Ankie en oukje lopen mee voor ze bij school zijn is het al een aardig groepje.Ze komen bij school aan en lopen achter om,daar is ook het speelplein.Klokslag half negen gaat de bel, de meester komt naar buiten de kinderen stellen zich op de kleinste voor aan.Greetje zit in de tweede klas met haar twee vriendinnetjes, en broer Jan zit in de derde klas en Sjef een oudere broer zit in de vierde klas.Van elke familie zit wel een kind in de klas.De kinderen volgen de meester de houten trap op het maakt een hoop lawaai, ze komen binnen en zoeken een plaatsje .Het lokaal waar ze zitten lijkt een huis kamer.En dan kunnen de lessen beginnen,als dat maar goed gaat.De grote kinderen krijgen aardrijkskunde, de meester heeft het druk,de kleintjes leren hun eerste woordje te schrijven.Andere krijgen een opdracht, de meester moet zich in zes stukken op delen de arme man,het is best knap om zes klassen draaiende te houden,hij loopt tussen de rijen door en helpt de kleintjes met het schrijven van de woordjes,Greetje en Ankie zitten naast elkaar en moeten zachtjes lezen, maar zitten te kwebbelen en krijgen een waarschuwing, dan loopt de meester naar voren hij rolt de wereld kaart uit, en roept een van de kinderen naar voren, en geeft de wijsstok aan en noemt een land op,Truus is de eerste Oukje kijkt haar ogen uit wat knap dat haar zus dat weet.Sjef kom jij naar voren, dat is de ouste broer van Greetje,meester noemt nog wat landen op.Er is altijd wel iets te zien of te horen,de kinderen zijn nooit echt bij de les.De man had nog geen tijd om na te denken of ze wel iets leerden.De kinderen,vinden het wel gezellig,het lijkt één grote familie met vriendjes en vriendinnetjes.Tussen de middag gaan de kinderen naar huis om te eten,en tijdens het eten vraagt moeder hoe het is geweest,en wat ze geleerd hebben.De meester heeft in de pauze alles  moeten voor bereiden, wat en hoe hij de lessen zou geven,voor dat hij het klaar  is het al weer tijd voor de bel en de les kan weer beginnen.En zo  gaan de dagen voorbij.Enkele ouders hadden onderling contact,zo ook de ouders van Greetje en Jan en Sjef.Ze hebben zo hun twijfels over wat de kinderen leren.De school draaide al weer een paar weken.de meester begon steeds meer moeite te krijgen om orde te houden, de kleintjes dat gaat nog maar de grote kinderen dat is knap lastig.

Christiene Düthler©

Word vervolgd.
Jaren vijftig verhaal.


Christiene Düthler©
                                                                                                                                                                    


Een klik op de afbeelding
voor groter .

11 opmerkingen:

yvonne zei

weer zo'n heerlijk verhaal over vroeger! Het is voor zo'n leraar alleen best moeilijk zoveel kinderen les te geven. Maar nu is het niet veel anders, want kinderen spelen liever dan dat ze leren.

klaproos zei

als het tóen al moeilijk was,

hoe zal het dan vandaag de dag zijn christiene:-)

brrrr, moet er niet aan denken:-)

een heel mooi schilderijtje christiene,

erg leuk

xxx

Diana Drent zei

Het is toch niet vol te houden om zes klassen te laten draaien? Ik kan me wel voorstellen dat hij meer moeite krijgt om orde te houden. De arme man is oververmoeid.

Marjolijn. zei

Och die arme man....
Ben benieuwd naar het vervolg.
Fijne dag vandaag meis.

Kay zei

Hoi Christiene,
Het lijkt vroeger ook al zo zijn geweest, de onderbeztting van het personeel. Nochtans studeren er elk jaar genoeg leraren in spé af, maar het is toch nog kunst en vliegwerk om aan een goeie job te raken. Het is een plicht kinderen goed onderwijs te geven.

Wat als die man Sjef een draai om zijn oren gaf bijv ... ( binnenpretje )

De tekeningen het hoeft niet meer gezegd
hier is een meester aan het werk ;-)

Marlou zei

Hai Christiene,

ach ach... ik heb met de meester te doen.
En dan ook nog van die ouders die gaan zitten konkelen.

Ik krijg het zweet in de handpalmen...

Groetjes, Marlou

.

Annet zei

De brave tijd Christiene, want dat waren we...braaf....

Mooie schilderijtjes!

Lieve groet Annet uit het zonnige noorden:)

fotorantje zei

6 leerjaren bij elkaar, dat zal best lastig zijn
weinig concentratie mogelijk voor de kinderen
maar ook voor de leraar om daar orde in te krijgen

toen ik in de lagere school zat, waren het twee leerjaren bij elkaar
1e en 2, 3e en 4e en 5e en 6e

mijn jaar bestond toen maar uit 6 kinderen
en het was ook nog niet gemengd

A van de Aa zei

Genoten van het verhaaltje.
;-)

Muiz zei

Leuk verhaal mam :)

Aritha Vermeulen zei

Prachtige illustraties!