Totaal aantal pageviews

vrijdag 16 maart 2012

De zoete inval............3                                                        Christiene Düthler ©.

Het lijkt wel of iedereen uit zijn hol komt de kamer loopt vol met de broers en zussen, Harrie legt de sjoelbak op de tafel Suus de oudste maakt thee en koffie en zet de kopjes klaar op het dienblad.Toos is verbaast ze doen toch nog wel wat.Dit vind Toos zo gezellig met alle broers en zussen en vrienden en vriendinnen het is elke zondag vaste prik.Even later komen vader en moeder terug van de kerk en er komen ook nog kennissen mee.Suus schenkt koffie en thee in en gaat met de cakjes rond.Moeder loopt nog even de keuken in en snijdt voor de twee meisjes een appelpunt af om dat jullie mij zo fijn hebben geholpen,ze zet nog koffie en gaat terug naar haar bezoek.De meiden genieten  aan de keuken tafel, dat was echt lekker zegt Toos Mia knikt en ze staan op wat heb jij achter in jou jurk,ik zie niks zegt Toos, een grote vlek hoe kan dat  misschien zat er iets op de keuken stoel kom dan probeer ik of het er uit gaat met een nat doekje maar wat Mia ook doet het gaat er niet meer uit zonde van jou mooie nieuwe jurk.Ze gaan terug naar de kamer voor de sjoel wedstrijd.De sjoelstenen knallen door de houtenbak, moeder schenkt nog een ronde koffie in en gaat nog een keer met de schaal cakjes rond en roept oma wil jij ook nog koffie en daar komt oma aan sloffen en kijkt rond nee ze wil geen koffie ze wil sjoelen,Henk gaat op zij en oma schuift de stenen door de bak en iedereen joelt mee als er een steen invliegt, na een ronde houd ze het voor gezien en Henk maakt zijn beurt af.En zo komt aan alles een eind het bezoek vertrekt ,elke zondag  gezelligheid voor jong en oud.Toos moet nu ook naar huis, Toos bedankt voor je hulp en u bedankt voor het lekkers.Mia loopt nog even mee tot aan het hekje tot morgen dan kom ik je halen voor school dag hoor.Toos komt thuis met verhalen hoe gezellig dat het was met oma en de sjoelwedstrijd en de lekkere appeltaart die Mia haar moeder gemaakt heeft,ja ja zegt moeder ik ken dat wel de zoete inval,Toos kijkt naar haar moeder wat bedoeld ze  daar nou mee het was gewoon gezellig.Draai je eens om wat voor een vlek heb jij in je nieuwe jurk waar heb je nu weer in gezeten, gewoon op een keuken stoel, op een plekstoel zul je bedoelen doe de jurk maar uit dan zal ik zien of ik het er uit kan krijgen.Toos durfde niet meer te vragen of mama voor Mia ook een jurkje wil maken in ieder geval vandaag niet meer.

Christiene Düthler©

einde verhaal
uit de jaren vijftig.

13 opmerkingen:

Kay zei

ik denk nu aan mijn oma, waar ik eigenlijk maar tijdelijk welkom was. maar de goede herinneringen als zij zat te naaien bijv. doen mij even glimlachen. benieuwd naar het vervolg alweer ;-)

klaproos zei

heerlijk verhaal lieve christiene,
liever op een plekstoel zitten en het leuk hebben met elkaar, de liefde voelen, als op een nette stoel met chagrijn om je heen zitten hé,
ik kies ook voo rhet eerste,
je hebt een zalig verhaal geschreven christiene

curieuzeneuzemosterdpot zei

da's daar letterlijk en figuurlijk de zoete inval, eh? :-))

jij weet de sfeer bijzonder goed weer te geven, christiene!

ook voor jou een zoet weekend! :-))

Marjolijn. zei

Een hoop gezelligheid en een vlekje op de koop toe.
Dat maakt toch niet uit.
Fijne dag vandaag meis.

Aritha V. zei

Echt heel leuk! Leuk hè, verhalen schrijven. Het plaatje is heel mooi. Heldere kleuren.

yvonne zei

wat een gezellige boel! Zo ging het bij ons vroeger ook. Alleen was er geen "plekstoel".
En wat een mooie tekening weer, Christiene. Ziet er aandoenlijk uit.

christlssprookjesland zei

Heel leuk verhaal, en ook een hele leuke illustratie bij.
lieve groet
Christl

Marijke van Ooijen zei

Hay lieve meis,

Heerlijk om jouw verhalen te lezen...ze zijn ook zo gedetailleerd...Zoals je het schrijft kan ik het gewoon voor me zien..
Ja en dan je prachtige schilderij erbij...super!

Ik wens je een wonderschone dag,
Marijke

kruidje zei

Sjoelen heb ik ook altijd leuk gevonden - maar ik was er niet echt goed in..

merel zei

je weet het weer met heel veel gezellige en warme woordjes te beschrijven

gerdaYD zei

Sorry voor het plakbriefje... maar ik wou je toch bedanken voor al die steun en lieve wensen van de voorbije dagen!
Morgen kom ik terug en ga dan wat uitgereider op je mooie serie reageren. Maak er ondertussen een fijne eerste lentedag van hé!

jeer zei

Christiene,

Dat waren nog eens tijden, met van die grote gezinnen. Zelf kom ik uit een gezin met drie kinderen, maar bij sommige ooms en tantes waren er wel grote gezinnen. Dat was altijd wel een hele drukte, maar ook gezellig en gemoedelijk.
Mooi verhaal weer en een mooi schilderij met oma!

Groetjes,

jeer

gerdaYD zei

Toch terug genoeg fut om je schitterende afleveringen van dit weer heel mooi verhaal te lezen. Dankjewel lieve Christiene, je nam me even mee, de tijd en je verbeelding in...
Doe straks in het zonnetje maar veel inspiratie op voor nog meer dergelijke knappe verhalen hé!