Totaal aantal pageviews

woensdag 13 september 2017

Een dorpsschool 1                                                  
                         Christiene Düthler©                                                               Een dorpsschool.
In het dorp staat een oud woonhuis er is een schooltje in gevestigd,Greetje en  haar twee broers gaan  vandaag weer naar school.De grote vakantie is weer voorbij.Ze lopen, richting school ook Greetjes vriendinnen Ankie en oukje lopen mee voor ze bij school zijn is het al een aardig groepje.Ze komen bij school aan en lopen achter om,daar is ook het speelplein.Klokslag half negen gaat de bel, de meester komt naar buiten de kinderen stellen zich op de kleinste voor aan Greetje zit in de tweede klas met haar twee
vriendinnetjes, en broer Jan zit in de derde klas en Sjef een oudere broer zit in de vierde klas.Van elke familie zit wel een kind in de klas.De kinderen volgen de meester de houten trap op het maakt een hoop lawaai, ze komen binnen en zoeken een plaatsje .Het lokaal waar ze zitten lijkt een huis kamer.En dan kunnen de lessen beginnen,als dat maar goed gaat.De grote kinderen krijgen aardrijkskunde, de meester heeft het druk,de kleintjes leren hun eerste woordje te schrijven.Andere krijgen een opdracht, de meester moet zich in zes stukken op delen de arme man,het is best knap om zes klassen draaiende te houden,hij loopt tussen de rijen door en helpt de kleintjes met het schrijven van de woordjes,Greetje en Ankie zitten naast elkaar en moeten zachtjes lezen, maar zitten te kwebbelen en krijgen een waarschuwing, dan loopt de meester naar voren hij rolt de wereld kaart uit, en roept een van de kinderen naar voren, en geeft de wijsstok aan en noemt een land op,Truus is de eerste Oukje kijkt haar ogen uit wat knap dat haar zus dat weet.Sjef kom jij naar voren, dat is de ouste broer van Greetje,meester noemt nog wat landen op.Er is altijd wel iets te zien of te horen,de kinderen zijn nooit echt bij de les.De man had nog geen tijd om na te denken of ze wel iets leerden.De kinderen,vinden het wel gezellig,het lijkt één grote familie met vriendjes en vriendinnetjes.Tussen de middag gaan de kinderen naar huis om te eten,en tijdens het eten vraagt moeder hoe het is geweest,en wat ze geleerd hebben.De meester heeft in de pauze alles  moeten voor bereiden, wat en hoe hij de lessen zou geven,voor dat hij het klaar  is het al weer tijd voor de bel en de les kan weer beginnen.En zo  gaan de dagen voorbij.Enkele ouders hadden onderling contact,zo ook de ouders van Greetje en Jan en Sjef.Ze hebben zo hun twijfels over wat de kinderen leren.De school draaide al weer een paar weken.de meester begon steeds meer moeite te krijgen om orde te houden, de kleintjes dat gaat nog maar de grote kinderen dat is knap lastig.


                                                  Christiene Düthler©
                                                   

jaren vijftig verhaal.

word vervolgd.

15 opmerkingen:

Tomoko zei

Hi,Christine,
Sorry, I have a problem with translation.
Autumn is arriving now.I hope they have a new school start! Lovely three girls!!
Have a good day.


geistige_Schritte zei

a beautiful story in painted picture!!
Have nice Day
Elke

Ans van Ispelen zei

Wat is dit weer mooi,Christiene.
En de tekening is ook zo prachtig,zoals ze
daar samen naast elkaar zitten.

Groetjes Ans

Tammie Lee zei

Dit is een lieve terug naar schoolstuk.

This is a sweet back to school piece.

Marlou zei

Hallo lieve Christien,

weer een lief verhaaltje van jouw hand...
Ik hoop dat ik het vervolg nog kan lezen, want ik ga op vakantie...
Maar dit beloofde al heel veel...

Groetjes van Marlou

.

Ria zei

Yes we can. Leuk, leuk, leuk.
Dit was back to school en ik zie het helemaal voor me.
Die meisjes op de bank met de sokjes en jurkjes aan zien er prachtig zomers uit en laten het verhaal leven.
Ik zie uit naar het vervolg:-)
Lieve groetjes

Lutje zei

de jaren 50....
ik ben van 60 maar kan me dit wel voorstellen
Je hebt er weer een mooie prent bij gemaakt
Eén @->- voor jou

Marjolijn. zei

Ook toen hadden de leerkrachten het al moeilijk en nog steeds.
Mooi verhaal meis, incluis de tekening.

Yova zei

Wat heb je lieve verhaaltje geschreven. En mooi verhaal.
Je tekening heb je heel goed gedaan. Zo mooi!!
Fijne dag gewenst.

gerdaYD zei

Goede morgen Christiene. Blij dat je er precies weer terug bent en dan nog met zo'n mooi geschreven verhaal dat zo te zien nog een vervolg krijgt ook!
De illustratie is natuurlijk weer om van te snoepen, dat zijn we ondertussen van jou gewoon!

dori zei

Liebe Christiene, zum Schulanfang auch hier in Bayern ein wertvoller Beitrag mit Original-Christiene-Text und -Gemälde, tolle Farben, ehrlicher Ausdruck, wahre Szenen alt und neu!

Liebe Grüße aus Bayern in die schönen Niederlande von Dori

Dear Christiene, for the beginning of school also here in Bavaria a valuable "Comment" with Original Christiene-text and -painting, great colours, true situation, old-facioned and modern!

Dear greetings from Bavaria to the nice Netherlands from Dori

fotorantje zei

les geven is niet altijd gemakkelijk
en als je dan al die leeftijden dooreen hebt, dat is om een burnout te krijgen al bestond dat nog niet in de jaren vijftig
mooi getekend, gezellig groepje

willy zei

ook nu hebben de meesters het niet gemakkelijk Christiene

een mooi werkje heb je er bij geplaatst

ik kijk al uit naar het vervolg

groeten

yvonne zei

het valt niet mee voor de meester, grote en kleine kinderen in een klas. Dat is tegenwoordig gelukkig niet meer, hoewel er nog wel veel kinderen in een klas zitten. is moeilijk om les aan te geven.
prachtige tekening met die meisjes, echt jaren 50!

Lilian zei

Dat valt zeker niet mee, voor zo'n meester, zoveel verschillende lesgroepen in een klas. Mooi weergegeven, Christiene! (ik ben even aan het bijlezen)